Mevsimlere göre diyet şekli değişir miymiş, demeyin. Çünkü değişir. Neden mi?
Vücut, farklı mevsimlere uyum sağlamak için kendince bir çalışma biçimi oluşturur. Örneğin, kış aylarında vücut kendini koruma altına almaya çalışır ve metabolizma daha yavaş çalışmaya başlar. Durum bu olduğunda da yemek yeme ihtiyacı artar, yani sık acıkılır. Yemek yeme ihtiyacı ise bireyi karbonhidratlı yiyecekler tüketmeye sevk eder.
Kışın kilo almamak için
Soğuk hava koşullarından dolayı terleme çok az olur. Metabolizma hızı da en aza iner. Metabolizma yavaş çalıştığından dolayı yeteri kadar aktivite yapılmazsa aşırı kilo alımı kaçınılmaz olacaktır.
Bir diğer konu ise soğuk havaya karşı bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğinden vücutta yağ yakımı engellenir. Yani kış mevsiminde grip, bronşit gibi hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir.
Kış diyeti nasıl yapılır?
Güne sağlam bir kahvaltıyla başlamak gerekir. Gün boyu su tüketimine dikkat edilmelidir. Bitki çayları tercih edilmelidir.
A ve C vitamini açısından zengin sebze ve meyveler bol bol tüketilmelidir. Özellikle portakal, mandalina, havuç, lahana, brokoli, maydanoz sofralardan eksik edilmemelidir.
Yaz kış fark etmez, spor asla ihmal edilmemelidir.
Kışın güneş ışığından yararlanma oldukça azdır. Bu nedenle güneşli havaları fırsat bilip, yazın bol bol yürüyüş yapılmalıdır.