24 Eylül 1989’da Avustralya’da doğup 21 Şubat 1968’de İngiltere’de ölen Avustralya’lı patologdur. Sir Alexander Fleming’in 1982’de bulduğu penisilini Ernst Boris Chain ile birlikte ayırıp arıtarak tedavide kullanılmasını sağlamış, bu çalışmaları nedeniyle 1945 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü‘nü Fleming ve Chain ile paylaşmıştır.
1924’e kadar Aelaide ve Oxford üniversitelerinde tıp öğrenimi gören Florey, Cambridge ve Sheffield üniversitelerinde öğretim görevlisi ve araştırmacı olarak çalıştıktan sonra Oxford Üniversitesi’nde patoloji profesörlüğüne getirilmiştir (1935-62).
1962’de Oxford’daki Queen’s Collage’ın dekanlığına, 1965’te de Canberra’daki Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin rektörlüğüne atanmıştır. Ve ölümüne dek bu iki görevi birlikte yürütmüştür.
1944’te şövalyelik unvanı, 1965’te ise yaşamıyla sınırlı soyluluk unvanıyla ödüllendirilmiştir.
Howard Walter Florey
Dokuların iltihaplanması ve mukoza salgıları üzerinde incelemeler yapan Howard Walter Florey; gözyaşı, tükürük gibi salgılardan bulunan ve bakteri öldürücü etkisi olan lizozim enzimini artırarak bu enzimden etkilenen maddeleri tanımlamıştır.
1939 yılında, başta penisilin olmak üzere bakteri öldürücü doğal maddeler üzerinde çalışmış ve Chain ile birlikte, penisilinin tedavi edici özelliklerini insanlar üzerinde kanıtladıktan sonra bu antibiyotiğin sanayi çapında üretim yöntemlerini geliştirmiştir.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra penisilin, tedavide yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.