Pek çok kadın; yumurta rezervinin azalmasıyla yaklaşık 50’li yaşlarda menopoza giriyor. Günümüzde artık kötü yaşam koşulları, sağlıksız beslenme, hava kirliliği, katkı maddeleri sayesinde menopoz yaşı 40 hatta 30’lara kadar düşmüş bulunuyor.
Menopoza girince ne oluyor?
Menopoz döneminde, vajende salgılanan sıvı miktarı azalıyor, vajenin yüzeyini oluşturan mukoza adı verilen doku inceliyor ve vajeni saran kaslarda elastikiyet kayboluyor. Bu durum sonucunda da ağrılı birleşmeler yaşanabiliyor. Fakat bunun tedavisi çok kolay.
Menopoz dönemi nasıl daha mutlu yaşanır?
Daha mutlu ve huzurlu bir menopoz dönemi geçirmek için vajinal olarak ilaçlar alınabilir. Bu tür ilaçlar aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonunu da önler ki; bu yaşlarda idrar kaçırma sorunu sıklıkla yaşanır.
Ayrıca vajen bölgesindeki sarkma ve esneklik kayıpları için de artık vajinal estetik operasyonlar uygulanabiliyor.
Genital probiyotikler de olmak üzere, menopoz döneminde doktor kontrolüyle birlikte probiyotikler kullanılabilir. Kişinin olabildiğince sağlıklı beslenmesi, egzersiz yaparak kas kitlesini koruması da çok önemli.
Menopoz dönemini daha mutlu yaşamak için kollajen desteği almak, bol su içmek ve stresli ortamlardan olabildiğince uzak durmak gerekir. Cildin nemini ve eslatikiyetini korumak için de hyalüronik asit kullanmak gerek. Egzersizin yanı sıra yoga ve meditasyon yapılması da önerilmektedir.