Antioksidan denince akla doğal gençlik iksiri geliyor. Evet, genellikle en sık bilinen antioksidan etkisi E ve C vitaminleri, betakaroten, çinko ve selenyumda var. Fakat sebze ve meyvelerdeki doğal moleküller daha çok tercih ediliyor.
Kendilerini; mikroplar, kirli hava gibi olumsuz etkilerden korumaya çalışan sebze ve meyveler, bu şekilde özel moleküller üretiyorlar. İşte bu moleküller, insan vücudunu da gençleştirmeye ve korumaya yarıyor.
Serbest radikaller hücre yapısına ve hatta DNA’ya bile zarar veriyor. Kanser hücreleri de zaten bu şekilde oluşuyor. Antioksidanlar hücrelerimizi bu saldırıdan koruyor.
Antioksidan ne işe yarar? Antioksidanlar ne yapar?
Antioksidanların en büyük faydası kanser riskini azaltmak. Enfeksiyonlara karşı koruyucu ve LDL kolesterolü dengeleyici etkisi de var. Hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatırken, daha genç, dinamik ve canlı bir görünüm sağlıyor. Kim daha genç görünmek istemez ki?
Ne yazık ki günümüzün çoğalan nüfusu hızlı üretimi de getirdi. Bir sebze ya da meyve ne kadar doğal ortamda yetişiyorsa antioksidan değeri de o kadar güçlü oluyor. Bunun için de hormon ya da tarım ilaçları kullanılmamış gıdaların antioksidan etkisi daha kaliteli.
Çünkü bu bitkiler kendilerini korumak için daha çok antioksidan resveratrol ya da oligomerik proantosiyanmenleri yani değerli moleküller olan polifenoller üretiyorlar.
Bee’o up propolisli boğaz spreyi ne işe yarar?
Hangi meyve ve sebzeler antioksidandır?
Antioksidanların en güçlü olduğu besin ve vitaminlerin başında; Beta Karoten içeren havuç ve kavun geliyor. Ardından C vitamini deposu olan portakal, biber, yeşil otlar ve kırmızı rengin simgesi Likopen yani domates, karpuz. Karadut, kiraz, böğürtlen ise Antosiyaninler kategorisine giriyor.
Resveratrol simgesi siyah üzüm ise, çekirdekleriyle birlikte tüketilmeli. Coenzym Q 10 barındıran deniz ürünleri, yeşil çay ve siyah çayda bulunan Kateşinler, et ve mayalardaki Alpha lipoic acid de antioksidan etkisine sahip.
4 yorum